Hagimenetlus

Ava otsing

Eessõna 2. väljaandele

Õpikus järgitakse Tartu Ülikooli õigusteaduskonna õppeaine “Menetlusdokumentide vormistamine” struktuuri. Õpik on abivahend, et anda üliõpilasele vajalikud teadmised aine eesmärgi saavutamiseks – ainekursusel osaleja õpib hagimenetluses esitama ja kaitsma oma materiaalõigusel põhinevaid seisukohti ning oskab koostada ja analüüsida erinevaid menetlusdokumente.

Õpikust leiab juhised:
1) mida arvestada, et oma õigusi hagimenetluses otstarbekamalt kaitsta;
2) kuidas hagiavaldust koostada, millisele kohtule esitada, kelle vastu esitada;
3) kuidas prognoosida hagiga kaasnevaid kulusid (riigilõiv, tagatised, kautsjonid,õigusabikulud) nii hagi rahuldamise kui ka rahuldamata jätmise korral;
4) kuidas hagimenetlus toimub, milliseid taotlusi saab esitada, millal neid esitada, kuidas neid vormistada, kui suured on nendega seotud kulud ja kas edasi ka saab kaevata.

Tsiviilkohtumenetluse üldpõhimõtted moodustavad vaidluse kohtulikule läbivaatamisele kontuuri, ja kui veel kunstist laenatuga jätkata, siis on menetluses kõige olulisem modelleerimine ehk sisu (mõtte) edasiandmine menetlustoimingute kaudu.

Õpik koosneb neljast peatükist: menetlus kohtus (I), hagi esitamine (II), kostja vastus (III), avaldused ja taotlused menetluses (IV).

Peatükid jagunevad paragrahvideks, punktideks ja alapunktideks. Peatükkide viimases paragrahvis esitatakse põgus ekskurss menetlusdokumentide esitamisega seotud menetlusõiguse olulisematesse teemadesse – menetlustähtajad, lihtsustatud menetlused (I ptk § 5), kohtualluvus, menetlusosalised, esindusõigus (II ptk § 10), tõendamine (III ptk § 15), menetluskulud (IV ptk § 19).

IV peatükk annab juhised konkreetsete taotluste esitamiseks ja selles järgitakse ühtset struktuuri:
• esmalt käsitletakse konkreetset taotlust üldiselt;
• teiseks tutvustatakse taotluse vormi- ja sisunõudeid;
• kolmandaks antakse ülevaade taotlusega seotud kuludest ja taotlust lahendava määruse vaidlustamise korrast.

Tartus 5. detsembril 2013

Andra Pärsimägi


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin